"Wide-field Infrared Survey Explorer" a fost plasat pe orbita, la o altitudine de 525 de kilometri, avand misiunea de a alcatui cea mai detaliata harta a universului realizata vreodata. Telescopul este conceput pentru a detecta obiectele care emana caldura sau lumina infrarosie, ideala pentru descoperirea acelor obiecte acoperite de praf, reci si aflate la distante uriase de Terra, care raman, adeseori, nedescoperite de telescoapele optice.
In fiecare zi, telescopul va incercui de 15 ori Pamantul si va face aproximativ 7.500 de fotografii, in patru lungimi de unda diferite ale spectrului infrarosu.
WISE va efectua, totodata, si un recensamant al corpurilor ceresti apropiate de Terra, precum asteroizii si cometele, susceptibile de a ameninta planeta. Telescopul va cauta sa identifice cu aceasta ocazie si acele stele numite "pitice maro". Galaxiile care stralucesc cu o intensitate de 1.000 de miliarde de ori mai mare decat Soarele nostru ii intereseaza, de asemenea, pe astronomii americani.
Aceasta misiune spatiala, al carei cost se ridica la 320 de milioane de dolari, este organizata de Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul NASA.
WISE va fi cel de-al treilea telescop spatial care cerceteaza universul folosindu-se de spectrul infrarosu, dupa Spitzer, lansat de NASA, si Herschel, lansat de Agentia Spatiala Europeana (ESA). Aceste doua telescoape difera de WISE deoarece ele monitorizeaza anumite corpuri ceresti pentru care au fost programate inainte de plasarea pe orbita.
Responsabilii acestui program au precizat ca WISE va fi de cateva sute de ori mai sensibil decat predecesorul lui, Satelitul Astronomic in Infrarosu (Infrared Astronomical Satellite/ IRAS), lansat in 1983. IRAS, rezultatul unei cooperari olandezo-britanice, a descoperit sase comete si a detectat discuri uriase de praf in jurul mai multor stele indepartate. IRAS a studiat universul timp de zece luni, incetand apoi sa functioneze, deoarece consumase tot agentul de racire de care dispunea. WISE, care foloseste agenti criogeni pentru a-si mentine instalatiile de la bord la o temperatura extrem de joasa (altfel nu ar putea obtine fotografii ale obiectelor mai calde, nu? :)), va avea acelasi destin.
http://sse.jpl.nasa.gov/missions/profile.cfm?Display=ReadMore&MCode=WISE&Sort=Target&Target=Beyond