vineri, 19 martie 2010

Medicamente (ne)compesate

O noua intoxicare marca CAS.

 

Zice-se ca bolnavii carora “li se prescriu medicamente scumpe" vor trebui sa suporte din buzunar nu stiu ce procent din valoarea acelor medicamente. Ei sunt de vina, bolnavii, pentru destabilizarea sistemului sanitar si lipsa fondurilor. Si daca au fite, trebuie sa plateasca! Si s-a calculat ca vor plati. Nu oricat, ci de circa 9x mai multi bani decat dau acum pe medicamentele compensate...

 

Domnilor care ati creat aceasta lege, va spun io ca sunteti niste aberanti. Medicii de familie sunt obligati prin legea existenta sa prescrie nu medicamente compensate ci SUBSTANTE ACTIVE. Adica nu exista retete compensate continand "medicamente scumpe"! Iar farmaciile sunt obligate prin aceeasi lege sa elibereze medicamentele cele mai ieftine care contin substanta respectiva in dozajul recomandat. Iar daca la farmacie bolnavul opteaza pentru un medicament mai scump, plateste diferenta. Asta scrie in actuala Lege a santatii sau cum dracu ii zice. Si pare corect.

 

In concluzie, daca nimeni nu prescrie medicamente scumpe, ca nu e voie, la ce pila lu' Terente ati umblat, ca nu pricep cum aduceti legea din condei asa incat se va ajunge la "de noua ori pretul platit acum"???

 

 

miercuri, 17 martie 2010

Bai, am fost aseara la teatru....

"Regele Lear" cu Mariana Mihut, Valeria Seciu s.a.

Regia: Andrei Serban.

Locatia: Teatrul Bulandra.

Din start, o actrita de calibrul d-nei Mariana Mihut vinde piesa. Renumele teatrului si al regizorului, la fel. Am avut insa indoieli asupra viziunii regizorale - "o femeie in rolul regelui Lear?" - insa nefiind vorba despre orice femeie, am acceptat cu entuziasm propunerea prietenilor de a vedea despre ce e vorba.

Eh, si acum se complica un pic treaba.

Mi-e rusine de ce as putea scrie aici si din respect pentru Doamnele susnumite o sa incerc sa o fac intr-o forma cat mai decenta...

Si cu decenta maxima voi incepe prin a spune ca, din acelasi respect pentru Domniile lor, nu am plecat la pauza si am si aplaudat la sfarsit.

Evident, bataia de joc la care am asistat timp de 3 ore se datoreaza regizorului, dar ca actor cu experienta de zeci si zeci de ani, eu unul / una ;) nu as fi acceptat sa joc intr-o asemenea "viziune".

De ce spun "unul / una" si mai fac si cu ochiul? Pentru ca piesa in sine, una frumoasa daca accepti faptul ca mortii mai vorbesc o jumatate de ora dupa ce inghit otrava sau sunt spintecati cu sabia (deh, asta e taticu' Shakes), s-a vrut a fi realizata cu o distributie integral feminina.

Buun, sa zicem ca ideea poate fi interesanta. La fel de interesant ar arata si "Cinci femei de tranzitie" cu Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Florin Calinescu, Mircea Diaconu si Tudor Chirila. Serios vorbesc.

INSA, daca i-ai imbraca pe baietii astia in fuste si i-ai da cu ruj (nu pe Chirila, ca el se da singur :), interesantul s-ar transforma in (cel putin) hilar. De aceea fac cu ochiul; inca din primele momente ale reprezentatiei, senzatia a fost una de spectacol gay.

Poate ca e si vina mea, fiindca nu prea gust ceea ce se cheama "teatrul modern". Formele alternative de exprimare (urlete, goliciune, scalambaieli) nu-mi spun nimic. Iar de excitat nici nu poate fi vorba. N-ai cum sa te exciti cand gagica goala din fata ta poarta niste chiloti murdari si joaca rolul nebunului care traieste printre gunoaie. Da, e misto ca se cocoata pe schelele care tin reflectoarele si ramane atarnata in maini, afisand astfel niste sani care stau la locul lor, da' macar sa nu fi avut chilotii aia pe ea... Slava Domnului, pe D-na Mihut n-a dezbracat-o musiu Serban (insa la un moment dat credeam ca se va intampla si asta!).

"Un experiment" am inteles ca a fost concluzia nush' carui critic de la gazeta care a evaluat acest spectacol. Eu, care la randul meu, impreuna cu alti teatrologi de renume am fost si am vazut spectacolul, pot spune acum ca, daca gasiti astfel de evaluari, sa fugiti ca dracu' de tamaie. Probabil ca respectul (sau banu' primit) l-au facut pe criticul respectiv sa-si reprime sentimentele. Oricum, cine isi mai cumpara gazeta astazi??? De aceea vin si scriu aici, poate o citi careva care intentioneaza sa se duca sa vada acest "Regele Lear".

Fratilor, daca v-ati luat deja bilete pentru reprezentatia viitoare, mergeti la teatru si vindeti-le, ca e coada de nestiutori acolo. Sau faceti-le cadou prietenilor.

Dar sa revin.

Senzatia de gay nu a fost singurul sentiment incercat... Nenea Shakespeare sustinea ca Regele Lear renunta la coroana in favoarea fiicelor, insa isi aroga dreptul de a fi insotit pe peste tot de o suita de 100 de oameni. Evident, nu ma astept ca suita lui sa fie formata si pe scena din 100 de lancieri! Dar nici sa vad cateva fete imbracate ca gangsterii din filmele cu Alain Delon (pantaloni negri + bretele, camasa alba, ochelari de soare si palarii trase peste ochelari), inarmate cand cu ciomege si scandand pe imnul galeriei Steaua(!!!!), cand cu pistoale, facand pe mafiotii(!!!!), nu ma asteptam sa vad. Aici senzatia de gay s-a transformat intr-una de "golaneala". (Doamne, ce termen a putut scoate Mazare! Parca-i si vad fata, si sa innebunesc de nu era potrivit in rolul lui Edmund! Cu tot cu uniforma aia a lui - ar fi facut pereche cu unul dintre sotii fiicelor mostenitoare care purta la un moment dat o manta care aducea a cele purtate de ofiterii SS. Daaa, moaca lui Mazare lipsea! Cu el, totul ar fi fost perfect. :))

Iar cand conspiratia finala se tese printr-o serie de convorbiri la mobil, deja e prea tarziu sa te mai intrebi "What the fuck?!" (Oricum, daca rezisti pana aici, inseamna ca n-ai plecat la pauza, deci esti un om rabdator, nu te impresioneaza urletele si te-ai hotarat deja ca orice ar fi, stai pana la final. Prin urmare nimic nu te mai impresioneaza, probabil ca te joci deja la mobil sau asculti radio in casti...)

A, ca veni vorba despre mobile:

In timpul monologului final, singurul moment in care era cat pe ce sa fiu cu adevarat "prins" de jocul Reginei Lear, a inceput sa sune telefonul unei pensionare dichisite aflata in primul rand de vis-a-vis. Dar ce zic eu, "telefon"! Avea madam un intreg datacenter cu ea (arata a iPhone sau HTC2). De la o varsta te descruci mai greu cu tehnica, mai ales ca pentru a duce la bun sfarsit diversele operatii trebuie sa-ti schimbi ochelarii "de distanta" cu cei "de aproape". Evident, si cu ochelarii si potriviti si fara, cucoana noastra oricum nu stia sa-si puna obectul pe silent. Asa ca a sunat telefonul cateva secunde bune, pana d-na profesoara a reusit sa raspunda. S-a dus dracu' si ultima farama de magie...

Ce sa va mai zic... A, da, decorul s-a dorit a fi unul spectaculos (si intradevar, la un moment dat, un zid de vreo 3 metri inaltime care inchide scena este daramat si se face bucati - impresionant), dar mie mi s-a parut a fi precar si extraordinar de periculos. Iar cand actori venerabili - care nu mai sunt la prima tinerete si pe care ti-ai mai dori sa-i mai vezi jucand - sunt pusi sa urce si sa coboare in mod repetat niste planuri atat de inclinate incat daca se aseaza pe cur, aluneca fara sa se poata opri pana jos... Nu ai cum sa nu stai cu sufletul la gura, asteptand ca din moment in moment dezastrul sa se produca!

Una peste alta, piesa este jalnica si de evitat. Imi pare rau ca am dat banii. De fapt nu i-am dat inca. Poate doar daca Lavinia ma va duce la inca doua piese - si acelea BUNE - vom mai sta de vorba despre aceasta chestiune... :)) :P

 

Cu respect si enorma parere de rau pentru Numele pomenite mai sus,

Mircea Dunka.

marți, 9 martie 2010

Eurovision 2010 Preselection

Cica Paula Selling dimpreuna cu un baiat au castigat preselectia nationala:
http://www.youtube.com/watch?v=aMIuE6es52k

Melodia, daca exista vreo melodie acolo printre acordurile de Mission Impossible combinate cu secvente din Klymaxx (o formatie de gagici de prin anii 80, am io LP-ul printr-o cutie pe undeva), mi se pare PENIBILA. Si cum sunt convins ca in sfarsit se voteaza pe bune si fara smecherii, nu pot sa nu exclam: "Doamne, cat de praf trebuie sa fi fost CEILALTI concurenti!"...

Eh, n-are nimic, poate la anul...

Oricum, de rusine nu ne facem! Paula are costum de silicon si avem un vot de 12 puncte asigurat de la alti distrusi: http://www.youtube.com/watch?v=U1FWLCnTtQQ

Ah, u-u, u-uuuu, ah! U-u, u-uuuu, ah!
Ah, u-u, u-uuuu, ah! U-u, u-uuuu, ah!
We-brought-this-con-test DOWN!

P.S. Din ce am vazut pana acum, eu cred ca am sa votez cu nenea asta: http://www.youtube.com/watch?v=SQo6xhFmoc8.
Glumez.
Din principiu, nu dau banii pe prostii. :)

joi, 4 martie 2010

Data Protection. PRIVATE Data!

In postul anterior am publicat inca o reclamatie, de data asta catre
"Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal"
http://www.dataprotection.ro/

Sunt tare curios sa vedem care va fi raspunsul. Din ce am gasit pe net, treaba functioneaza iar articolul acesta din Gandul este cel mai tare: http://www.gandul.info/financiar/ce-amenzi-iau-bancile-si-operatorii-gsm-daca-iti-trimit-mesaje-nedorite-5500872

"Multe dintre plângerile adresate Autorităţii de supraveghere au vizat sms-urile pe care românii le-au primit fără ca ei să-şi fi exprimat "consimţământul expres şi neechivoc în acest sens". Astfel, un client al Vodafone România a sesizat faptul că, deşi la încheierea contractului cu respectiva companie şi-a exprimat opţiunea de a nu primi niciun fel de informaţii cu caracter comercial, a primit mesaje promoţionale prin SMS.

"În cadrul investigaţiei s-a reţinut că operatorul a încălcat art. 12 din Legea 506/2004, care interzice efectuarea de comunicări comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de operare, care nu necesită intervenţia unui operator uman prin fax ori prin poşta electronică sau prin orice altă metodă care foloseşte serviciile de comunicaţii electronice destinate publicului, fără consimţământul prealabil al destinatarului", au declarat pentru Gândul oficialii ANSPDCP. Vodafone a fost amendată cu 7.000 lei în acest caz.

Un abonat Orange care a primit o comunicare comercială prin SMS, ulterior datei la care acesta şi-a exprimat opţiunea de a nu mai primi astfel de mesaje, a reclamat compania, iar aceasta a fost amendată cu 5.000 lei.

INFO Exemple de cazuri în care s-au acordat amenzi

- Banca Millennium a primit o amendă de 2.500 de lei pentru că nu a anunţat un client cu 15 zile înainte că va fi raportat la Biroul de Credit;
- BCR a fost sancţionată cu 2.000 de lei pentru că a furnizat unui soţ informaţii bancare despre soţia lui, fără acordul acesteia;
- Banca Transilvania a fost amendată cu 5.000 de lei pentru că a arătat unei persoane terţe copia după cartea de identitate a unui client."


Eu unul, ca raspandac sef de bancuri si tot felul de prostii, sunt satul de
spam. Sper sa-i arda si pe astia.

Spam SMS

Catre "Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu
Caracter Personal":

Buna ziua,

Ma numesc Mircea Dunka si locuiesc in Bucuresti (str. blah, blah).

De ceva vreme primesc SMS-uri (sunt abonat Orange) de la un club bucurestean
unde nu am calcat vreodata:

Mesaj: Models Casting Weekend Party@Kazeboo, 5 si 6.03, 11pm; cadouri
Silhouette de peste 4000eur! Luni, 8.03, 9pm, concert Vama, moda si premii.
RSVP: 0720.200.070
Primit la: 4 Martie 2010, ora 15:12
De la: 004.0722.379.222


Mesaj: Surprize de marimea XXL!Vino sambata, 27.02, 11 p.m., la "BIG THINGS"
Party in Club Kazeboo, Dimitrie Pompei 6, 0720.200.070
Primit la: 24 Februarie 2010, ora 19:08
De la: 004.0722.379.222


Mesaj: Party! Ia cu tine CEL MAI MIC LUCRU care te face fericit si vei fi
premiat! Dress code: XXS. Sat 20.02, Club Kazeboo-Dimitrie Pompei 6,
0720.200.070
Primit la: 17 Februarie 2010, ora 16:51
De la: 004.0722.379.222


As dori sa va reclam faptul ca datele mele personale sunt folosite intr-o
campanie de marketing, lucru cu care eu nu am fost vreodata de acord, precum
si faptul ca SMS-urile pe care le primesc din partea acestui club reprezinta
o comunicare nesolicitata. Prin urmare, va cer sa efectuati verificarile
necesare constatarii faptului ca societatea respectiva încălca art. 12 din
Legea 506/2004, care interzice "efectuarea de comunicări comerciale prin
utilizarea unor sisteme automate de operare, care nu necesită intervenţia
unui operator uman prin fax ori prin poşta electronică sau prin orice altă
metodă care foloseşte serviciile de comunicaţii electronice destinate
publicului, fără consimţământul prealabil al destinatarului" si daca
lucrurile semnalate se adeveresc, sa aplicati sanctiunile care se impun,
conform legii.


Va stau la dispozitie cu orice alte detalii va sunt necesare (desi nu stiu
nimic mai mult despre Clubul Kazeboo, poate doar site-ul pe care l-am gasit
pe net: www.clubkazeboo.ro).


Cu stima,
Mircea Dunka.

Tupeu de VODAFONE

 

7 Ianuarie 2010

 

"Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal" (caci da, avem asa ceva) raspunde unei solicitari emise de Vodafone Romania. Mi-a stat mintea in loc la ce s-au gandit baietii sa faca:

 

 

"Comunicat de Presa privind raportarea datelor personale la Biroul de Credite

 

Faţă de solicitarea primită din partea S. C. Vodafone S. A. care propune extinderea sferei participanţilor la sistemele de evidenţă de tipul birourilor de credit prin includerea şi a societăţilor de telefonie, subliniem că AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE SUPRAVEGHERE A PRELUCRĂRII DATELOR CU CARACTER PERSONAL apreciază că, prin participarea societăţilor de telefonie la sisteme de evidenţă de tipul birourilor de credit, s-ar ajunge la o încălcare gravă a dreptului la viaţă privată.

 

Ocrotirea dreptului la viaţă privată este obiectivul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

 

Poziţia instituţiei noastre se întemeiază pe prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, ale Directivei 95/46/EC privind protecţia persoanelor fizice referitoare la prelucrarea datelor personale, ale Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, a art. 26 din Constituţia României, a principiilor de prelucrare a datelor personale statuate atât pe plan european, cât şi prin legislaţia naţională.

 

Pornind de la necesitatea respectării dreptului persoanelor de a nu fi supuse unor decizii individuale automate de natură a evalua aspecte precum credibilitatea sau solvabilitatea, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal subliniază că activitatea de transmitere a datelor personale în sistemele de evidenţă de tipul birourilor de credit este de natură să producă efecte asupra unui număr considerabil de cetăţeni şi să aducă atingere vieţii private a persoanelor fizice.

 

Dorim să atenţionăm cu privire la riscurile implicate de participarea societăţilor de telefonie la Biroul de Credit, deoarece astfel s-ar ajunge ca aceste companii de telefonie să aibă acces la informaţii deţinute de băncile care îşi raportează clienţii la acelaşi Birou de Credite, ceea ce implică o încălcare a confidenţialităţii relaţiei dintre bancă şi clientul acesteia, în condiţiile în care informaţiile bancare sunt supuse secretului bancar.

 

În cazul admiterii societăţilor de telefonie şi a celor de utilităţi la sistemul Biroului de Credit s-ar ajunge la raportarea excesivă a datelor personale legate de situaţia financiară şi comportamentul la plată al persoanelor fizice, de natură a aduce atingere chiar asigurării dreptului la nivel de trai decent în România.

 

În acelaşi scop, subliniem că societăţile de telefonie dispun de sistemul Preventel, comun, distinct şi specific domeniului telefoniei, prin care pot verifica clienţii cu datorii rezultate din achitarea cu întârziere/neachitarea facturilor emise.

 

În consecinţă, Decizia nr. 105/2007 nu va fi modificată.

 

Reiterăm faptul că Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a emis Decizia nr. 105/2007 cu privire la prelucrările de date cu caracter personal efectuate în sisteme de evidenţă de tipul birourilor de credit, prin care s-a reglementat, în principal, că:

 

• pot participa la sistemele de tipul birourilor de credite numai instituţiile financiare şi de credit, societăţile de leasing şi cele de asigurări pentru produsele de tip credit;

• perioada de stocare a datelor referitoare la întârzierile la plată (date negative) este de 4 ani de la data achitării ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizări transmise, în cazul neachitării restanţelor până la data respectivă;

• este obligatorie înştiinţarea prealabilă a persoanei fizice, în scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, cu cel puţin 15 zile înainte de data transmiterii datelor către biroul de credit."

 

 

Bravo ANSPDCP!

 

Astia cu telefonia lor si-au luat-o in cap. Pasul urmator era ca RCS-RDS sa participe la Biroul de credite si sa nu-ti mai dea semnal pe cablu daca nu ai bonitate. Sau mai rau, sa-ti dea, dar pe ecran, indiferent de post, sa apara mic intr-un colt (o data ce ai intarziat cu vreo rata): “Take care Gorgeus, The System is watching you! ;)”