vineri, 2 iulie 2010

Inundatii

Ieri, reportaj la iRealitatea. Sau poate era Antena 3? Tot un drac.

Un nene, inundat saracul, intrevievat de reporter. Cica in 12 ani a fost cu apa pana la geam de 4 ori. Hmm... Ceva nu e in regula! Fac socoteala si imi da cu minus.

Nu zic ca guvernantii "isi face treaba". Doamne-fereste!!! Insa... nu avem drumuri, de ce am avea diguri?!

In contextul acesta, desi stiu ca nu au niciun ajutor, mi se pare ca oamenii locului raman prinsi fara scapare intr-o anume poveste a lui Creanga, fara a face vreun efort de a iesi din acesta situatie... Pai tata, daca prima data ti-a luat apa casa, de ce ai mai facut-o tot acolo?! Si daca ai facut-o tot acolo, te-ai gandit macar sa-i faci fundatia mai inalta un pic? Sau te-ai bazat ca a zis la televizor ca fu o "cota istorica", ceea ce inseamna ca trebuie sa mai treaca "inca o data pe atat" pana sa se repete inundatiile?! Inca o data pe atat ce? Istorie? Cat a trecut de la Descalecat?!

Altul, astazi, cica si-a reconstruit casa, a ridicat-o pe bolovani si nu i-a mai intrat apa de data asta. :) BUUN, zic. Uite ma un om destept. In sfarsit ma pot intoarce acasa. Dar bucuria mea fu de scurta durata. Cica: "E, da' anexele, șura, cotetele, garajul..."

Bai, nu e de ras!

Imagini din elicopter. Case noi. Zeci de case noi. Unele nici nu sunt tencuite. Este totusi cea mai saraca regiune a Europei! Apa - pana la geam!!! In 2008, acelasi sat a fost inundat, la fel: un metru de apa ++. S-or fi carat localnicii cu totii si n-a mai avut cine povesti iar astia proaspat mutati or fi fost luati ca din oala?! Se schimba cadrul. Acum sunt cu Morometii, pe camp, ne asezam la masa. Desi fasolea e fierbinte, Moromete (care s-a fript rau de tot) nu scoate o vorba. Asteapta sa imbuce si fi-su.

O fi cea mai saraca regiune a Europei, dar e si cea mai noua. Pai cine dracu' mai reconstruieste sate intregi o data la 2-3 ani?!

"Prostia omeneasca", "Morometii", "Momente si schite". Opere monumentale, rupte din viata. Din nefericire, din viata noastra cotidiana.

:(

Hai, sunati la teledon si donati. Sa poa' sa-si faca oamenii casele la loc, sa vedem si in 2012 serialul asta!

Niciun comentariu: