joi, 17 februarie 2011

Cables. Voi stiati de astea?

De cand a inceput scandalul cu vichilics n-am avut curiozitatea de a si cauta site-ul. Oricum nu sunt de inteles comunicatele astora, oricum si fara lics, si cu lix, tot aia e. N-o sa cada decat capul lui Asante. Armand Asante.

 

Astazi insa nu stiu ce mi-a venit, lucrez din nou pentru americani, si intr-o pauza (aceasta) zic: "ia sa vad io de ce le e frica astora?"

 

E, si da-i cu anonima. De la ambasada din Romania nu au pus astia mana decat pe 3 telegrame. http://www.wikileaks.ch/origin/114_0.html

Comentarii, mai jos.

 

1. 2008-07-31

Teama ca vanzarile Boeing (737) catre TAROM pot pica datorita mitei oferite de AIRBUS (3% din vanzari, se pare). In plus, mai e o teama ca desi mita e mita si ar trebui sa le fie frica, oficialii s-ar putea sa inchida ochii si la faptul ca TAROM e Boeing - based si o flota diversificata ar ruina compania prin costurile ulterioare de asigurare a mentenantei pentru 2 tipuri de avioane simultan.

 

Lol. Pai voi cu ce venati ba, doar asa, cu avionu' gol?! Uite, frantujii bagau 3% din euroi pe sub scaune, pe la bagajele de mana... Sa fi bagat si voi niste berbecuti, niste hamburgeli la gratar... Ce dracu nea Samule, chiar asa, vii sa vinzi cu mana-n cur? Baaaa, pana si la aia in Kenya te duci cu niste panza colorata si abtibilduri stralucitoare. Unde te crezi?! Gee!

http://www.wikileaks.ch/cable/2008/07/08BUCHAREST608.html

 

 

2. 2007-11-16

Teo Peter omorat de sgt. Christopher Van Goethem. Pedeapsa primita de sergent: mustrare (se mira si autorul referatului). Recompensa: $80.000 de dolari sparti in 3 membri ai familiei, in loc de un milion cat cerusera acestia. Avocatul familiei pare amenintator cu avertismentul de a se incheia afacerea inaintea summitului NATO. Oare poate asta sa duca la retragerea trupelor din Irak? Sau la caderea contractului cu Lockheed-Martin? Trimisul lui nea Sam pe taramul mioritic e in dilema. Frica de a nu mai vinde, din nou prezenta. Cum s-a temrinat treaba, nu scrie. Oricum, am uitat deja.

http://www.wikileaks.ch/cable/2007/11/07BUCHAREST1286.html

 

 

3. 2006-04-05

Adoptiile internationale stopate. E prima data cand vad ca intr-un raport de-al nostru totalul se potriveste cu cifrele detaliate! Lol. Sper ca au dat-o afara pe Theodora Bertzi...

http://www.wikileaks.ch/cable/2006/04/06BUCHAREST576.html

 

 

Astept sa apara telegrama in care se analizeaza posibilitatea caderii scutului anti-racheta pentru ca a postat DMG-u’ pe blog astea si a dat si mail la tot poporu’, readucand in atentia opiniei publice niste evenimente ce trebuiau uitate. Stay tuned on http://www.wikileaks.ch/wiki/Main_Page

;)

 

 

 

marți, 15 februarie 2011

Comentarii pt. Time4News

Am primit de la Manesh un articol frumos postat pe "Time4News":

Dick Perdok, un olandez cu afaceri in Cluj: “In Romania banii sunt pe strada, dar romanii refuza sa-i vada!”
http://www.time4news.ro/social/dick-perdok-in-romania-banii-sunt-pe-strada-dar-romanii-refuza-sai-vada/

Cititi-l, e OK, iar eu unul... n-am rezistat sa nu comentez. Daca nu va aparea comentariul acolo, macar sa ramana aici. :D

RE:
Prin vara lui '98 am plecat intr-o excursie de 2 saptamani in Italia. Terminasem facultatea de un an si ceva. Nu vreau sa vorbesc despre diferente, ci despre socul intoarcerii. Era noapte, trecuseram de vama ungureasca si ne apropiam de Nadlac. Soferii autocarului erau italieni (autocarul cu care ne duseseram se defectase si agentia a inchiriat de acolo alt autocar, urmand ca cel romanesc sa revina peste cateva zile). Harta pe care o aveau italienii se termina la intrarea in Romania(!!!) si ne rugasera pe doi dintre noi sa stam cu randul langa ei, in fata, sa-i ajutam cu denumirile localitatilor si ruta spre Bucuresti. Ei bine, apropiindu-ne de vama, unde credeti ca intram? In R_MA_I_. Numele tarii, scris cu litere luminoase de un metru inaltime, era ciuntit. Vara 1998!!! Am plans. Ne tot ziceam ca nu meritam sa fi vazut toate cate le vazuseram. Roma, Venetia, Pisa, Florenta...

Iar vamesii din Nadlac... Vamesii au ridicat din umeri cand i-am intrebat "de ce?" :(

Da, ne incanta cand ni se spune ca avem o tara frumoasa. Si chiar avem. Suntem insa atat de nesimtiti si de delasatori cand e vorba de... nu stiu cum sa zic... de ceea ce este al nostru, al tuturor! Nu mai percepem statul ca pe un administrator. Dupa cei 50 de ani de "comunism" in care posedam totul la comun, tot ceea ce este al statului a devenit al nostru, personal! Deci poate fi insusit. Iar daca nu poate fi luat, la dracu'! Praf si pulbere sa se aleaga, sa nu-l ia altul... Cam asta este optica, in spiritul acesta inca ne cresc copiii, la 20 de ani de la ingramadeala din '89. Tunuri, smenuri, furaciuni... Da, or fi bani pe strada, dar daca te apleci sa-i ridici, ori esti f-tut pe la spate, ori te calca cineva pe mana, ori s-a schimbat legea si aplecatul se taxeaza cu mai mult decat poti ridica de jos...

Altminteri, este induiosator articolul, il felicit pe Mr. Perdok pentru curaj si rabdare. Bravo, Dafina. Cateva mici amanunte imi scapa insa: cu cati bani a venit dl. din Olanda si cati a pierdut aici pana sa iasa acum, anii acestia, pe plus? Cati bani a trebuit sa dea spaga pentru a putea sa isi indeplineasca visul? Si asa mai departe... :(((

marți, 8 februarie 2011

"Criza nu reprezintă un moment de glorie pentru știința economică."

Pai daca "Criza nu reprezintă un moment de glorie pentru știința economică", de ce ne mai dam economisti, de ce mai comentam?
:))

Zilele trecute am dat de articolul de mai jos gratie unui prieten bun care ne tine la curent cu ce mai misca pe/prin piata:

<< Criza nu reprezintă un moment de glorie pentru știința economică. Ar fi putut să fie un moment în care toate acuzațiile mai vechi privind imprecizia, imaturitatea sau chiar inutilitatea cercetării economice să dispară ca urmare a soluțiilor salvatoare pe care economiștii le-ar fi putut găsi și recomanda decidenților de politici anticriză. Nu a fost să fie așa. La fel ca în celebra butadă malițioasă la adresa economiștilor, aceștia s-au remarcat prin faptul că "au dat soluția repede, corectă din punct de vedere teoretic... dar nu a servit la nimic". Din 2007 până în prezent [...] >>

Cititi-l pe tot va rog, ca sa avem despre ce discuta:
http://standard.money.ro/macro/crizonomia-i-15424.html


Dupa parerea mea, e monumental articolul. Nu sunt economist, sunt programator si prin asta unul dintre cei multi care stau pe margine si se minuneaza la cat de fragil este solidul fundament economic pe care care ne bazam pana mai ieri...

Mi-a placut ca d-l Mircea Cosea combate teoria economica, mi-a placut ca incepuse cu numarul de articole scrise, de lucrari publicate, cu toatele inutile. Credeam ca o sa-i "sparga la nas" pe economistii de cartier, ca o sa-i faca albie de porci, ca va desfiinta ASE-ul, ca... De pe la jumatate insa, o da cotita si trece in clisee si formulari pretioase de tipul „schematism metodologic" (Oare nu e asta un fel de pleonasm? Adica metodologia, prin definitia ei ca „stiinta si teorie despre metoda" nu implica un schematism? Un simplism? Prin simplul fapt ca e o stiinta care adica toaca un subiect, oare nu contine si o incercare de schmatizare a subiectului respectiv? Putem vorbi deci despre... schematismul schematizarii?) si altele, si altele. Plecand de la limbajul de lemn care se infiltreaza de pe la jumatatea articolului, pun pariu ca d-l Cosea (despre care nu am mai auzit pana astazi, mea culpa) e vreun eminent profesor de economie, un academician erudit, poate si conducator al unor inalte foruri economice de pe plaiul mioritic... Sau poate vreun experimentat analist? Dar nu despre persoana este vorba aici, ci despre articol.

Ca sa revin, de pe la doua treimi, m-a pierdut. :)

Finalul este insa apoteotic: „În scrierile următoare vom analiza ce și cum ar putea fi actualizat sau reinterpretat pentru a oferi politicii economice românești alternative conceptuale."

„Adicacarevasazica" vom despica firul in patru pentru a ajunge la niste rezultate la fel de teoretice ca si cele ale celor „peste 30.000 de lucrări despre criză și [...] mai mult de 10.000 de conferințe și dezbateri ale caror rezultate practice nu au fost pe măsura eforturilor teoretice".

Pai in situatia asta, domn' profesor, nu vad de ce ne-am mai pierde timpul cu inca un articol care sa ofere „alternative conceptuale"... Bagam un google mic si gasim oricare din cele peste 30.000 de LUCRARI! Si sanse sunt sa fi si participat la vreo conferinta acelea peste 10.000!!!
:))

Nu cred ca articolele urmatoare ar fi cheia de bolta a economiei mondiale. Insa sugestiile care urmeaza, ar putea fi:
;)

Mi-as dori ca baietii si fetele de tipul auctoreului susmentionat sa revina cu picioarele pe pamant si sa-mi explice intr-un articol fundamentat economic cum se face ca telemeaua... nu stiu... sa zicem „Hochland", produsa la noi, din lapte dat de vacile noastre, obtinuta printr-un proces industrial, deci mult mai eficient decat cel clasic „la putinica", poate sa ajunga la 30+ lei kilogramul. Sau de ce laptele si iaurtul ajung pe raft la 4 - 5 lei litrul, respectiv 6 - 9 lei kilogramul. Asta in conditiile in care laptele este achizitionat de la producatori cu 1 leu litrul (in cel mai bun caz!).

Mai astept articole si pe tema untului, a cascavalului, a benzinei si a halcii de carne. A, si o lucrare pe tema uleiului.

Desigur, nu preturile ma intereseaza, ci modul in care firmele producatoare de astfel de preturi (caci nu pot spune ca ele produc altceva decat preturi) supravietuiesc pe piata. ASTA AR TREBUI STUDIAT. Ce valoare mai au calculele si teoriile economice in fata unei intelegeri intre producatori, companii, clanuri, regimuri politice, banci, guverne, carteluri etc. etc.? Unde este eficienta mult trambitatului "Cod al bunelor maniere" pentru supermarketuri? Unde este concurenta de piata, unde sunt mecanismele despre care am fost invatati ca ar trebui sa regleze economia?

Nu stiti? Pai d-le Mircea Cosea, permiteti-mi sa va spun eu: Sunt pe hartie! Da, da, exact! Pe hartie de-aia plina de articole sforaitoare, pe care o reciclam.

Mai scurt, pe hartie igienica.

:|
M.

miercuri, 2 februarie 2011

900 de milioane de euro, vila EBA din Paris

NOUĂ SUTE DE MILIOANE DE EURO, VILA de pe RUE Périé Mazamet NR. 12, PARIS . PROPRIETAR ÎN ACTE: ELENA BĂSESCU!

Pe strada Périé Mazamet, la numărul 12, se află cea mai luxoasă vilă din zona Parisului, însăşi strada respectivă fiind una de "fiţe", unde doar bogătaşii lumii îşi pot permite să locuiască. Imobilul este o rarirate pe piaţa imobiliară franceză deoarece a aparţinut unor înalţi demnitari ai Franţei. O astfel de achiziţie, atât în Franţa, cât şi în mai toate ţările Europei Occidentale, necesită ani de muncă şi un credit ipotecar pentru care cineva ar plăti aproape toată viaţa. Şi totuşi, ea a fost cumpărată, cu PLATA INTEGRALĂ (9 sute de milioane de euro!) - in preţul acesta intră şi două vile, mult mai mari, vecine cu prima (în care au fost cazaţi ofiţeri SPP din garda duduii prezidenţiale), de către Elena Băsescu! Interesant de aflat de unde a avut "fata lui tata" banii cu care a cumpărat superba casă. Mai mult ca sigur, această nedumerire se va adăuga celorlalte suspiciuni pe care opinia publică le are cu privire la prosperitatea familiei lui Traian Băsescu.
(NOTA REDACŢIEI: informaţiile ne-au fost puse la dispoziţie, printr-un important om de afaceri francez, la rândul său europarlamentar, chiar de către reprezentantul agenţiei imobiliare pariziene prin care EBA şi-a achiziţionat bijuteria locativă de 900.000.000 euro, bani gheaţă!).De unde a avut banii, având în vedere că ilustrul său tată este bugetar cu un salariu de 4000 RON, mama este casnică, iar salariul său de europarlamentar - chiar dacă e consistent - nu i-ar ajunge nici să cumpere un perete al acestei vile? Probabil că din... succesuri, nu? Trimiteti mai departe sa vada si afle toata tara ,unde sant bani nostri !!!!!!!!!!!!!! si ni se spune ca suntem tampiti daca nu acceptam micsorarea pensiilor si salariilor.


Buuun, cam asta fu mesajul pe care il primii mai devreme pe e-mail. Now what? Astept.


...Il crezusi, cititorule? Si daca il crezusi, facusi copy/paste si-l dadusi repede mai departe, repede-repede, „sa vada toata tara unde sunt banii nostri”? „Sa vada toata tara ca nu suntem tampiti?” Asa cum dai si mesajele cu cereri disperate de sange pentru copii fara creier sau mame accidentate la sexul tare, grupa AB5 multiplicativ?


Bun. Intrebare rapida, cat inca iti mai fierbe sangele in vine: Cat de trepanat trebuie sa fii ca sa crezi asa ceva?! Undeva pe la 100%? :)
Da, mesajul pare credibil la prima citire. Dar daca la 900 de milioane de euro nu-ti clicaie niste relee (cu banii astia iti poti cumpara un arhipelag http://www.privateislandsonline.com/sale-price-over-10M.htm), poate macar cumpararea vilelor alaturate pentru SPP (asa, de sanchi, pe o strada de fite), macar atat sa te faca sa te gandesti ca e ceva in neregula...


Sincer, io, carele la trepanati sunt cel dintai, m-am intrigat inca de la titlu: „Futule mumancur de hoti”, zic. Ia sa vad repede despre ce e vorba, sa dau mai departe, sa facem revolutie! Ba, si cum citeam io printre randuri, cu ochii impaienjeniti de ura, un gand timid imi tot da ghes: „Frate, da’ totusi... 900 de bulioane??? Chiar asa?! N-are cum!” Ma, si m-am pus pe verificat. Investigatie complicata, ce mai! Google cu adresa aia. :)


Concluzie? Nu exista strada aceea in Paris! Exista o strada cu numele ala undeva intr-o comuna, la mama dracu’, fara legatura cu Parisul. Iar ca rezultate... Cateva bloguri cu titluri ca al meu, lasand sa se inteleaga ca ceva-ceva tot e adevarat, daca stirea exista, nu?.


In concluzie la concluzie, amarastenilor care au publicat mizeria asta ca pe o stire le-as recomanda sa isi inchida conturile si sa nu se mai apropie de browser cativa ani de zile, pana cand dau dovada ca au discernamant in folosirea netului; iar celor care trimit mesajul asta mai departe... Fratilor si surorilor, „crede si nu cerceta” se aplica doar Bibliei. In orice alt domeniu un minim de „nu crede / cerceteaza” e de bun simt. Iar cand e vorba de e-mail sms-uri, ziare, reviste, TV, zvonuri duse din gura in gura... e imperios necesar! Nu de alta, dar altfel vede o tara intreaga ca sunteti chiar tampiti si meritati cu varf si indesat sa va dati din salarii si pensii, caci alta solutie nu a mai ramas...


Q.E.D.